В 13-ти  епизод на подкаста на БНР Covid Ваксините засягаме

...
В 13-ти  епизод на подкаста на БНР Covid Ваксините засягаме
Коментари Харесай

Д- р Любомир Димитров: В основата на ваксинацията стои принципът на солидарността

В 13-ти  епизод на подкаста на БНР Covid Ваксините засягаме огромната тематика в обществото у нас - " За и срещу имунизациите " и по какъв начин тази тематика ни събира или ни разделя.

Гости в епизода са:

Д-р Любомир Димитров - шеф на Отделение по детска кардиология в Националната кардиологична болница

Проф. доктор Доброслав Кюркчиев от УМБАЛ " Свети Иван Рилски ", шеф на лаборатория по Клинична имунология

 Проф. доктор Доброслав Кюркчиев
" Не мисля въобще, че има човек, който да счита, че тематиката " За и срещу имунизациите " ни събира. Напротив - има едно такова изостряне на връзките ", безапелационен е проф. Доброслав Кюркчиев.

За страничните реакции страховете - данните

 Жоро Александров

" Тази тематика разединява хората изрично, само че никога хората, които са съперници на имунизациите, не би трябвало да се одобряват като врагове .

Освен това антиваксърите не са огромна група хора у нас. Те са нормално високо интелигетни и образовани. Но оказват пагубно въздействие въхру процесите хората да не се имунизират.


За мен те са обиковено егоисти ", безапелационен е доктор Любомир Димитров от Националната кардиологична болница.

 Д-р Любомир Димитров

" Защото в основата на имунизирането е солидарниян модел . А когато те не имунизират себе си или децата си, чакат другите да го създадат и по този начин да предпазят и тях, и децата им от инфекциозните болести по света ", съобщи още доктор Любомир Димитров. И  добави:

" А ние виновните, които се ваксинирме, пазим и пациените, които по медицински аргументи не могат да го създадат , като имам поради всички останали ваксини. Така, че имунизацията има и обществена функционалност " .



" Няма лекуване без странични резултати . Даже аз съм сюрпризиран, че имунизациите против ковид имат малко странични резултати.

Във всичко, което вършим в медицината на везните би трябвало да сложим изгодите и рисковете .

Тази година ни заляха в болничното заведение постовидни миокардити при децата . Колко пациенти в бъдеще ще развият кардиомиопатия - това занапред ще се регистрира като данни... ", уточни още от своя опит като детски кардиолог доктор Любомир Димитров от НКБ.

Слушайте епизода тук:

От диалога ще научите още:

Голяма група ли са анваксърите у нас

Какъв е профилът на антиваксърите

По какви аргументи хората в България не се имунизират

Само антиваксърите ли не желаят да си слагат ваксина против коронавирус

Какъв и делът на страничните реакции след имунизиране

Как могат да се имунизират хората с алергии

Има ли случаи на миокардите при деца след имунизиране и след преболедуване

Страхът е несъизмерим - хората не знаят от какво се опасяват

Всички епизоди на подкаста " Коронавирус Ваксините " можете да чуете:

Проф. доктор Доброслав Кюркчиев  получава специалност „ Клинична имунология ” през 2007 г. Научните му ползи са в региона на автоимунните болести, регулацията на имунния отговор, дендритните и стволовите кафези, апоптозата и туморната имунология. Преподава на студенти медици, специализанти по имунология, ревматология, гастроентерология и онкология. За високи достижения в научно - изследователската и преподавателска активност през 2007 година е почетен с награда „ Академик Асен Хаджиолов ” от Медицински факултет на МУ-София. От май 2018 година е професор към Катедра Клинична лаборатория и Клинична имунология на Медицински университет- София.

Д-р Любомир Димитров е шеф на Отделение по детска кардиология в Националната кардиологична болница. Той е роден през 1966 година в София. Завършил е МУ-София, специализира педиатрия и детска кардиология. Син е на доктор Радка Дойнова, която е измежду създателите на детската кардиология в България. Професионалният й път е обвързван с началото на две нови специалности - детската кардиология и кардиохирургията в България. През 1990 година дружно с професор Дария Величкова основават Асоциация „ Детско сърце “, в поддръжка на деца със сърдечносъдови болести и техните родители.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР